Vejledning til virksomheden

Rekrutteringen af en igu-kandidat sker som regel i samarbejde med kommunen, som med sit kendskab til virksomhedens behov og relevante ledige borgere kan sikre et godt match.

Rekruttering af igu-kandidat

Det er ofte kommunen, som står for at matche virksomhed og borger i forbindelse med en igu-ansættelse. En virksomhed, som ønsker at rekruttere en igu-kandidat, kan kontakte kommunens jobcenter eller selv opslå en igu-stilling via JobAG - Jobnet for Arbejdsgivere.

I jobannoncen er det vigtigt at indsætte ”igu” i overskriften, så interesserede specifikt kan fremsøge igu-stillinger, og så det er tydeligt ved en generel søgning blandt ledige stillinger, at der er tale om en igu-stilling. Derudover skal jobannoncen oprettes som normalt.

Titlen kan fx være ”Igu: xx søges til xx”.

På JobAG kan virksomheder desuden oprette en jobordre med ønske om, at kommunens jobcenter hjælper med at finde en kvalificeret medarbejder - fx til en igu-stilling.

JobAG er 7. december 2024 blevet lanceret i en ny version, og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har udarbejdet en række guides til virksomheder.

Find virksomhedsguides til JobAG hos STAR

Gå til JobAG - Jobnet for Arbejdsgivere

Før ansættelsen

Det er virksomhedens ansvar at sikre, at igu-kandidaten opfylder betingelserne for at tage en igu, fx ift. alder og opholdsperiode i Danmark. Desuden skal kandidaten have en gyldig opholdstilladelse efter den relevante lov og paragraf.

Læs mere om, hvem der kan tage en igu

Som dokumentation kan kandidaten fremvise brev fra Udlændingestyrelsen, som bekræfter, at Udlændingestyrelsen har givet opholdstilladelse (eller forlængelse af opholdstilladelse). I brevet vil det fremgå, hvilken lov og paragraf, opholdstilladelsen er givet efter. Det vil også fremgå, hvor længe opholdstilladelsen er gyldig.

I stedet for brevet fra Udlændingestyrelsen kan kandidaten fremvise sit opholdskort, som indeholder de samme informationer.

Indgåelse af igu-aftale og udarbejdelse af undervisningsplan

Virksomheden og igu-kandidaten skal indgå en digital igu-aftale, som beskriver, hvad den samlede igu-ansættelse forventes at indeholde. Aftalen skal beskrive de arbejdsområder og funktioner, som den igu-ansatte skal beskæftige sig med. Senest en måned inde i igu-ansættelsen skal der desuden udarbejdes en undervisningsplan for den igu-ansattes opkvalificering.

Den konkrete tilrettelæggelse og fordeling af hhv. arbejdstid og opkvalificering aftales mellem virksomheden og den igu-ansatte. Kommunen kan hjælpe med at udarbejde igu-aftalen, inkl. undervisningsplanen.

Læs mere om, hvad igu'en indeholder

Web-portalen Voksenuddannelse.dk er en fælles indgang til al offentlig voksen- og efteruddannelse med en oversigt over aktuelle kurser og uddannelser. Her kan virksomheder få vejledning og inspiration til at sammensætte undervisningsplanen. Desuden vil de nye fagspecifikke retninger til 7 udvalgte brancher blive offentliggjort her i maj 2025.

Find vejledning til virksomheder på Voksenuddannelse.dk

Den digitale igu-aftale inkl. undervisningsplanen oprettes og registreres i VITAS (virksomhedstilskudsadministrationssystemet). Undervisningsplanen kan løbende justeres under igu-ansættelsen, hvis der er behov for det.

Log på VITAS (kræver MitID Erhverv)

Læs vejledning til registrering af igu-aftale i VITAS (pdf)

Når aftalen er oprettet i VITAS, får SIRI adgang til at se den. SIRI bruger informationerne til at behandle virksomhedens ansøgning om virksomhedsbonus samt til statistik.

Læs om SIRIs behandling af personoplysninger

Den igu-ansattes bopælskommune får også adgang til at se aftalen. Kommunen bruger informationerne til at behandle den igu-ansattes ansøgning om uddannelsesgodtgørelse samt til statistik.

Betaling for opkvalificering

Staten dækker den igu-ansattes deltagerbetaling for den opkvalificering, som indgår i igu-aftalen. Det gælder også for personer med en videregående uddannelse, som ellers normalt skal betale fuld deltagerbetaling for uddannelse under AMU mv.

For, at den igu-ansatte og virksomheden kan blive fritaget for deltagerbetaling, kræves det, at den igu-ansatte registreres korrekt i uddannelsesstedets indberetningssystem. Ved tilmeldingen skal uddannelsesstedet derfor modtage en kopi af igu-aftalen inkl. undervisningsplanen som dokumentation for, at der er tale om en igu-ansat.

Tilmelding til opkvalificering

Hvis det aftales, at opkvalificeringen skal inkludere Danskuddannelse, er det kommunen, som henviser den igu-ansatte til et sprogcenter. Herefter indkalder sprogcenteret den igu-ansatte til et visitationsmøde, hvor den igu-ansatte bliver visiteret til det relevante niveau (Danskuddannelse 1, 2 eller 3).

For de øvrige typer uddannelse (AMU, avu, FVU, FGU og HF-enkeltfag) gælder det, at den igu-ansatte eller virksomheden selv kan stå for tilmeldingen. Kommunen vil dog ofte hjælpe med dette.

En igu-ansat kan som alle andre personer tilmeldes undervisningen digitalt via web-portalen Voksenuddannelse.dk. Det vil dog ved tilmeldingen ikke være muligt at angive, at der er tale om en igu-ansat. Derfor vil det heller ikke fremgå, at uddannelsen er uden deltagerbetaling. Den igu-ansatte skal derfor oprettes som almindelig kursist, og derefter skal uddannelsesstedet gøres opmærksom på, at der er tale om en igu-ansat. Da den igu-ansatte bliver oprettet som almindelig kursist, vil det også være muligt at oprette en ansøgning om VEU-godtgørelse, selvom den igu-ansatte ikke er berettiget til dette.

Det er også muligt at tilmelde den igu-ansatte ved at kontakte det enkelte uddannelsessted direkte.

Refusion af udgifter til kost og logi

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at en igu-ansat modtager opkvalificering via et uddannelsestilbud langt fra bopælen.

Hvis der er mere end 60 km. i transport mellem den igu-ansattes bopæl og uddannelsesstedet, og virksomheden har haft ekstraudgifter til kost og logi, er det muligt at ansøge om refusion af disse.

Læs mere om den igu-ansattes økonomi, herunder refusion af udgifter

Efter igu-ansættelsen

Når den igu-ansatte har gennemført hele igu-forløbet, skal virksomheden udstede et bevis for dette.

SIRI har udarbejdet en udfyldelig skabelon til gennemførelsesbeviset, som virksomheden kan bruge.

Start med at downloade og gemme filen og åbn derefter filen derfra - ikke i browservinduet.

Derefter kan tekst- og datofelterne udfyldes digitalt. Det er desuden muligt at indsætte virksomhedens logo i øverste højre hjørne.

Beviset kan enten underskrives med digital signatur eller printes ud og underskrives i hånden.

Hent skabelon til bevis for gennemført igu (pdf)

En gennemført igu-ansættelse giver ret til dagpenge på dimittendsats.

Virksomhedsrettede tilbud og tilskud