Den igu-ansattes økonomi

Den igu-ansatte modtager løn for arbejdstid i virksomheden og uddannelsesgodtgørelse under opkvalificeringen.

Arbejdstid i virksomheden

En igu-ansat er ansat af virksomheden og modtager løn for arbejdstid i virksomheden. Ansættelsen sidestilles med ordinær og ustøttet beskæftigelse, og der skal betales A-skat og arbejdsmarkedsbidrag af lønnen.

Hvis virksomheden er omfattet af en kollektiv overenskomst på det pågældende faglige område, aflønnes den igu-ansatte efter overenskomstens lønsatser for erhvervsgrunduddannelse (egu). En igu-ansat er også omfattet af de øvrige arbejdsvilkår i overenskomsten.

Hvis virksomheden ikke er omfattet af en kollektiv overenskomst på området, eller hvis virksomheden er omfattet af en kollektiv overenskomst, der ikke indeholder lønsatser for erhvervsgrunduddannelse (egu), aflønnes den igu-ansatte med elevsatserne for første og andet år og omfattes af opsigelsesvarsler fra uddannelsesområdet.

Opkvalificering

Under opkvalificeringen modtager den igu-ansatte ikke løn fra virksomheden, men kan i stedet ansøge sin kommune om uddannelsesgodtgørelse for de perioder, der har indeholdt opkvalificering. Der skal betales A-skat, men ikke arbejdsmarkedsbidrag af uddannelsesgodtgørelsen.

Hvis den igu-ansatte har haft transportudgifter i forbindelse med opkvalificeringen, er det muligt at ansøge kommunen om befordringsgodtgørelse. Befordringsgodtgørelsen er skattefri.

Ansøgningen skal indeholde dokumentation for deltagelse i opkvalificering samt for evt. udgifter til transport til og fra uddannelsesstedet.

Hent ansøgningsskema til udbetaling af uddannelses- og befordringsgodtgørelse (pdf)

Udregning af antal timer brugt på opkvalificering

Hvis en igu-ansat deltager i et AMU-kursus, tæller 1 undervisningstime som 1 time brugt på opkvalificering, da der ikke er forberedelse til AMU-kurser. Det betyder, at 1 hel uge med opkvalificering med AMU-kurser på fuld tid består af 37 undervisningstimer, dvs. 7,4 timer per dag.

På de andre uddannelser (Danskuddannelse, avu, FVU, FGU og HF-enkeltfag) er der dog behov for forberedelse til undervisningen. Derfor tæller 1 undervisningstime som 2 timer brugt på opkvalificering. Det betyder, at 1 hel uge med opkvalificering på fuld tid af nævnte uddannelser består af 18,5 undervisningstimer og 18,5 forberedelsestimer.

Betaling for opkvalificering

Staten dækker den igu-ansattes deltagerbetaling for den uddannelse, som indgår i igu-aftalen. Det gælder også for personer med en videregående uddannelse, som ellers normalt skal betale fuld deltagerbetaling for uddannelse under AMU mv.

For, at den igu-ansatte og virksomheden kan blive fritaget for deltagerbetaling, kræves det, at den igu-ansatte registreres korrekt i uddannelsesstedets indberetningssystem. Ved tilmeldingen skal uddannelsesstedet derfor modtage en kopi af igu-aftalen inkl. undervisningsplanen som dokumentation for, at der er tale om en igu-ansat.

Refusion af udgifter til kost og logi

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at en igu-ansat modtager opkvalificering via et uddannelsestilbud langt fra bopælen. Det kan medføre nødvendige ekstraudgifter til kost og logi.

Hvis der er mere end 60 km. i transport mellem den igu-ansattes bopæl og uddannelsesstedet, er det muligt at ansøge om refusion af ekstraudgifterne til kost og logi. Der kan gives refusion på op til 550 kr. pr. døgn (2025).

Den igu-ansattes bopælskommune, ansættende virksomhed eller uddannelsessted kan udfylde og indsende ansøgningsskemaet via SIRIs ansøgningsportal.

Det refunderede beløb udbetales til ansøgerens (bopælskommunens, virksomhedens eller uddannelsesstedets) NemKonto.

Ansøgningsskemaet er en udfyldelig pdf. For at anvende datofelter og digital signatur er det nødvendigt først at downloade skemaet.

Hent ansøgningsskema til refusion af udgifter til kost og logi (pdf)

Indsend ansøgningsskemaet via SIRIs ansøgningsportal (kræver MitID Erhverv)