Hvis et flygtningebarn under 18 år ankommer alene til Danmark, har kommunen et særligt integrationsansvar for barnet.
Flygtningebørn er omfattet af folkeskolelovens almindelige regler om optagelse. Skolen beslutter ved optagelsen i folkeskolen, om et flygtningebarn har behov for sprogstøtte, og hvordan eleven skal gives undervisning i dansk som andetsprog.
Hvis et flygtningebarn under 18 år ankommer alene til Danmark, får kommunen integrationsansvaret for barnet. Barnet skal registreres i Folkeregistret/CPR som tilflyttet kommunen og tilbydes et sted at bo i henhold til integrationsloven.
Desuden er barnet omfattet af de samme regler som andre børn, herunder undervisningspligten samt retten til særlige tilbud og foranstaltninger efter serviceloven og barnets lov.
Kommunen har mulighed for at tilbyde en uledsaget mindreårig flygtning et introduktionsprogram med danskuddannelse og beskæftigelsesrettede tilbud.
Kommunen skal desuden tage stilling til, om der er behov for at udpege en midlertidig forældremyndighedsindehaver eller repræsentant. Denne skal involveres, hvis kommunen iværksætter foranstaltninger efter serviceloven, fx om anbringelse. Involvering kan også være nødvendig, hvis der skal tages andre beslutninger vedrørende barnet, fx i relation til skolegang, sygdomsbehandling eller udstedelse af pas.
Med sent ankomne unge menes unge, som er 14-17 år, når de ankommer til Danmark som fx flygtninge eller familiesammenførte. Disse unge står i en særlig situation i forhold til skolegang, uddannelse og beskæftigelse. De kan på grund af deres alder og manglende dansksproglige kompetencer have svært ved at nå at erhverve de kompetencer, der normalt kræves for at kunne påbegynde en ungdomsuddannelse.
Ifølge folkeskoleloven er ethvert barn i Danmark undervisningspligtigt, dvs. det har pligt til at modtage undervisning svarende til folkeskolen. Undervisningspligten ophører i juli måned det år, den unge fylder 17 år, uanset tidligere skolegang. Dette gælder også for de sent ankomne unge.
Kommunen kan vælge at oprette udvidede modtagelsesklasser på 8.-10. klassetrin for de sent ankomne unge. Alternativt kan kommunen henvise de unge til et tilbud på ungdomsskolen. Ungdomsskoletilbuddet skal stå åbent for unge mellem 14 og 18 år, men kommunen kan beslutte, at unge under 14 og over 18 også kan benytte det.
Uddannelsesstyrelsen har udarbejdet en publikation om undervisning af sent ankomne unge.
Det er aldrig for sent – om undervisning af unge sent ankomne i ungdomsskolen (pdf)