Vejledning til uddannelsesstedet

Uddannelsesstedet står for den faglige og sproglige opkvalificering, så den igu-ansatte kan varetage sine nuværende og fremtidige arbejdsfunktioner.

Betaling for opkvalificering

Staten dækker den igu-ansattes deltagerbetaling for den opkvalificering, som indgår i igu-aftalen. Det gælder også for personer med en videregående uddannelse, som ellers normalt skal betale fuld deltagerbetaling for uddannelse under AMU mv.

For, at den igu-ansatte og virksomheden kan blive fritaget for deltagerbetaling, kræves det, at den igu-ansatte registreres korrekt i uddannelsesstedets indberetningssystem. Ved tilmeldingen skal uddannelsesstedet derfor modtage en kopi af igu-aftalen inkl. undervisningsplanen som dokumentation for, at der er tale om en igu-ansat.

Tilmelding til opkvalificering

Hvis det aftales, at opkvalificeringen skal inkludere Danskuddannelse, er det kommunen, som henviser den igu-ansatte til et sprogcenter. Herefter indkalder sprogcenteret den igu-ansatte til et visitationsmøde, hvor den igu-ansatte bliver visiteret til det relevante niveau (Danskuddannelse 1, 2 eller 3).

For de øvrige typer uddannelse (AMU, avu, FVU, FGU og HF-enkeltfag) gælder det, at den igu-ansatte eller virksomheden selv kan stå for tilmeldingen. Kommunen vil dog ofte hjælpe med dette.

En igu-ansat kan som alle andre personer tilmeldes undervisningen digitalt via web-portalen Voksenuddannelse.dk. Det vil dog ved tilmeldingen ikke være muligt at angive, at der er tale om en igu-ansat. Derfor vil det heller ikke fremgå, at uddannelsen er uden deltagerbetaling. Den igu-ansatte skal derfor oprettes som almindelig kursist, og derefter skal uddannelsesstedet gøres opmærksom på, at der er tale om en igu-ansat. Da den igu-ansatte bliver oprettet som almindelig kursist, vil det også være muligt at oprette en ansøgning om VEU-godtgørelse, selvom den igu-ansatte ikke er berettiget til dette.

Det er også muligt at tilmelde den igu-ansatte ved at kontakte det enkelte uddannelsessted direkte.

Refusion af udgifter til kost og logi

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at en igu-ansat modtager opkvalificering via et uddannelsestilbud langt fra bopælen.

Hvis der er mere end 60 km. i transport mellem den igu-ansattes bopæl og uddannelsesstedet, og uddannelsesstedet har haft ekstraudgifter til kost og logi, er det muligt at ansøge om refusion af disse.

Læs mere om den igu-ansattes økonomi, herunder refusion af udgifter