Hvad indeholder en igu?

Den 2-årige igu er en ordinær ansættelse i en offentlig eller privat virksomhed, kombineret med relevant opkvalificering.

Igu’en er en 2-årig ansættelse, som består af dels arbejdstid i en virksomhed, dels i alt 23 ugers udvalgt opkvalificering.

Arbejdstiden i virksomheden er en ansættelse på ordinære vilkår, som skal give den igu-ansatte viden om og færdigheder inden for forskellige konkrete arbejdsfunktioner. Desuden skal den igu-ansatte opnå generelle kompetencer i at være en del af en dansk arbejdsplads. Målet er, at den igu-ansatte får relevant erfaring og de nødvendige kvalifikationer, som kan sikre en varig, fast tilknytning til arbejdsmarkedet.

Opkvalificeringen skal vha. målrettet uddannelse give den igu-ansatte sproglige færdigheder samt faglige kvalifikationer og kompetencer. Undervisningen skal give forudsætningerne for langvarig beskæftigelse og kan også danne grundlag for at fortsætte i en ordinær erhvervsuddannelse.

Opkvalificeringen kan sammensættes af de følgende typer uddannelse:

  • Danskuddannelse (DU1, DU2, DU3)
  • Arbejdsmarkedsuddannelse (AMU) og Arbejdsmarkedsuddannelse (AMU) for tosprogede
  • Almen Voksenuddannelse (avu)
  • Forberedende voksenundervisning (FVU) og ordblindeundervisning for voksne
  • Forberedende grunduddannelse (FGU)
  • HF-enkeltfag

Særligt om Danskuddannelse og Arbejdsmarkedsuddannelse (AMU)

Kravet til, hvor meget AMU skal udgøre af undervisningen, afhænger af, om den igu-ansatte har gennemført Danskuddannelse:

  • Hvis en igu-ansat inden første ansættelsesdag har gennemført Danskuddannelse 1, 2 eller 3 (og har bestået Prøve i Dansk 1, 2 eller 3), skal AMU udgøre mindst 8 uger af de 23 ugers undervisning.
  • Hvis en igu-ansat endnu ikke har bestået én af de tre danskprøver, skal AMU indgå i undervisningsplanen, men der er ikke krav om et bestemt antal uger.

Hvis Danskuddannelse ikke indgår i undervisningsplanen, fordi der fx kun indgår AMU-kurser, kan en igu-ansat vælge at tilmelde sig Danskuddannelse uden for igu-aftalen, hvis den igu-ansatte fortsat har danskuddannelsesret. I så fald vil denne undervisning ikke blive medregnet i de 23 ugers undervisning.

Da det er kommunen, der henviser til Danskuddannelse, skal tilmelding til Danskuddannelse altid aftales med kommunen.

Den konkrete tilrettelæggelse af igu-ansættelsen

Samlet skal den 2-årige igu-ansættelse i gennemsnit udgøre 33-37 timer om ugen, hvoraf en andel af ansættelsen er afsat til opkvalificering:

  • Arbejdstid i virksomheden skal i gennemsnit udgøre 25-29 timer om ugen.
  • Opkvalificeringen skal i gennemsnit udgøre 8 timer om ugen, svarende til i alt 23 uger á 37 timer.

Man kan fx aftale, at hver uge består af 25-29 timers arbejdstid i virksomheden og 8 timers opkvalificering. Alternativt kan man eksempelvis aftale et forløb med hele uger, der udelukkende består af opkvalificering, og uger, der udelukkende består af arbejdstid i virksomheden. Fordelingen af arbejdstid og opkvalificering kan variere over hele den 2-årige periode.

Den konkrete tilrettelæggelse af hhv. arbejdstid og opkvalificering aftales mellem virksomheden og den igu-ansatte. Det skal sikres, at både virksomhedens behov for arbejdskraft og den igu-ansattes muligheder for opkvalificering kan tilgodeses. Kommunen vil typisk hjælpe med at udarbejde den konkrete igu-aftale og undervisningsplan.

Udregning af antal timer brugt på opkvalificering

Hvis en igu-ansat deltager i et AMU-kursus, tæller 1 undervisningstime som 1 time brugt på opkvalificering, da der ikke er forberedelse til AMU-kurser. Det betyder, at 1 hel uge med opkvalificering med AMU-kurser på fuld tid består af 37 undervisningstimer, dvs. 7,4 timer per dag.

På de andre uddannelser (Danskuddannelse, FVU, avu, FGU og HF-enkeltfag) er der dog behov for forberedelse til undervisningen. Derfor tæller 1 undervisningstime som 2 timer brugt på opkvalificering. Det betyder, at 1 hel uge med opkvalificering med de nævnte uddannelser på fuld tid består af 18,5 undervisningstimer og 18,5 forberedelsestimer.